Ефективен начин за печене на чушки и други зеленчуци с помощта на слънчевата енергия
ХоСа Солар ЕООД не спира да експериментира нови начини за приготвяне на храна със слънчева енергия:
Печене на чушки върху медна плоча, поставена на параболичен соларен котлон, като самите чушки са завити в кухненско фолио.
Ето детайлите:
- Медната плоча е с размери 30х30х0.5 см, боядисана е отдолу в черен цвят. Медта е отличен топлопроводник, което осигурява равномерно разпределяне на идващата от параболика концентрирана енергия по цялата площ на плочата.
- Размерите на медната плоча не са строго определени. В нашия случай могат да се съберат до 20 чушки едновременно.
- В един пакет трябва да се поставят чушки от един тип, с еднаква консистенция.
- Около 20 минути пакетите се пекат от едната страна, след което се обръщат и се пекат още толкова от другата. Чушките с по-плътна консистенция се пекат по-дълго.
- Предимството на този метод е, че не обръщате чушка по чушка, а обръщате цели пакети.
- След сваляне от плочата чушките се оставят още известно време във фолиото да се задушат.
- Накрая чушките се обелват.




